Het nieuwe energielabel: voor een goed klimaat

Op 1 maart 2021 is het nieuwe Europese energielabel voor elektrische apparatuur ingevoerd. Het belangrijkste doel: de verkoop van energiezuinige apparaten stimuleren en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat. En ook van uw budget; want door de stijgende energieprijzen kan de aanschaf van een zuinig apparaat zich al na enkele jaren terugverdienen.

Zuinige en minder zuinige apparaten zijn makkelijker te onderscheiden

Het energielabel zoals we kenden liet niet duidelijk genoeg zien wat de meest zuinige apparaten zijn. Doordat koelkasten en vriezers steeds zuiniger werden verschoof het aanbod naar de labels A+, A++ en A+++. Het onderscheid tussen onzuinige en hele zuinige apparaten is daardoor niet groot genoeg.

Met de hervorming van het energielabel zijn de apparaten weer over de energieklassen A tot en met G verdeeld. Dat maakt het voor u weer overzichtelijker. Energiezuinige apparaten zijn daarmee sneller en duidelijker te herkennen.

Een ding blijft onveranderd; met een Liebherr kiest u vrijwel altijd voor een energiezuinig apparaat. Welk label er ook wordt gebruikt.

Andere meetnormen, andere specificaties

De Europese Unie heeft nieuwe meetnormen vastgesteld voor het nieuwe energielabel. Alle fabrikanten zijn verplicht volgens deze methode te meten. Volgens deze nieuwe normen worden het energieverbruik, de inhoud en het geluidsniveau op een andere manier gemeten dan voorheen. Voorheen werd het energieverbruik bijvoorbeeld gemeten bij een omgevingstemperatuur van 25°C, volgens de nieuwe norm wordt er gemeten bij 16°C en bij 32°C.

Door deze nieuwe meetmethodes kunnen de waardes op het nieuwe label verschillen van het oude label. Ondanks dat het apparaat technisch onveranderd is gebleven. Veel apparaten die voorheen het meest zuinige A+++ energielabel hadden, vallen nu in energieklasse D of E. Dat klinkt misschien minder zuinig, maar het zijn nog steeds dezelfde zuinige apparaten. Er wordt op deze manier ruimte gecreëerd voor nog efficiëntere apparaten in de toekomst.

Het nieuwe energielabel

Zo ziet het nieuwe EU-energielabel eruit

1)
De QR-code voor de identificatie van het product in de EU-database EPREL (European Product Database for Energy Labeling).

2)
De “Model Identifier” voor handmatige identificatie van het product in de EU-database EPREL via het artikelnummer.

3)
De nieuwe efficiëntieschaal A tot en met G. Energieklasse G is alleen bestemd voor wijnkasten.

4)
De inhoud van alle vriesdelen in liters.

5)
De inhoud van alle koeldelen in liters.

6)
Het geluidsniveau in dB(A) wordt ook ingedeeld in geluidsklassen A tot en met D.

Tijdelijk twee energielabels bij Liebherr apparaten

Het nieuwe label werd op 1 maart 2021 officieel ingevoerd. Tot die datum was het oude label van toepassing. In de overgangsfase voegen wij daarom beide versies bij onze apparaten.

Heeft u nog vragen over het energielabel?

Wij kunnen ons voorstellen dat de invoer van het nieuwe energielabel in het begin wat onduidelijkheden kan veroorzaken. Wat voor vragen over het nieuwe energielabel u ook heeft, wij beantwoorden ze graag.

U kunt ons e-mailen via info@buram.nl. Tijdens kantooruren zijn wij telefonisch bereikbaar op (0297) 23 99 44.

Koop dit product online bij

Voer het typenummer van uw huidige Liebherr apparaat in. Na het invoeren van de eerste letters uit het typenummer kunt u uw apparaat selecteren.

Feedback
Hoe tevreden bent u met deze pagina?

    Let op: dit formulier is alleen voor het geven van feedback. Heeft u een vraag of wilt u direct contact? Ga dan naar onze contactpagina.

    Deze website functioneert niet optimaal in Internet Explorer. Voor een goed werkende website adviseren wij u een andere browser zoals bijvoorbeeld Google Chrome, Safari, Edge of Firefox te gebruiken. Internet Explorer is verouderd en de ondersteuning voor deze browser komt te vervallen. Microsoft adviseert daarom ook Internet Explorer niet meer te gebruiken.